dobra kawa ziarnista 100 arabica

dobra kawa ziarnista 100 arabica

Zwykło się wychodzić z założenia, że jeżeli idealna kwa to koniecznie arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Czemu tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

kawa do ekspresu arabica
Czym jest arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma totalnie przeróżne potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego produkty, czyli kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna i krzewy są nadzwyczaj analogiczne, to niemniej jednak się różnią.
kawa Jemen
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najporządniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje nieomalże przez cały rok oraz ubóstwia ciepło, dlatego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezwykle odporny na warunki pogodowe, uwielbia ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą absolutnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najważniejsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Jednak co ważne dla jej handlowej wartości, nadzwyczaj łatwo ją scalać z aromatami, skutkiem tego w pewnych sytuacjach wzbogacona posmakiem czekoladowym lub też korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać dokładnie skład produktu, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie dodatkiem.