Sklep z winem online

Sklep z winem online

Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała również do naszego kraju. Coraz częściej na naszych stołach gości ten wyjątkowy trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do potraw nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do których posiłków.

Wino różowe

Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić też z winem różowym.

bag in box

Z jakim winem podawać ryby?
Stara norma mówi, że do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Należałoby jednak pamiętać, że nie jest to sztywna reguła. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z którym winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.